Una vintena d'entitats de Tàrrega se sumen al projecte Sempre acompanyats

Crònica Local

Fotografia de família de la signatura de l'acord amb les entitats targarines que participen en el programa
Fotografia de família de la signatura de l'acord amb les entitats targarines que participen en el programa | Ajuntament de Tàrrega

Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega, Miquel Àngel Mingote, president de la Creu Roja a l’Urgell, i Cristina Segura, directora del Departament de Gent Gran de la Fundació Bancària "la Caixa", han signat avui a la Sala de Plens de l’Ajuntament un acord per reconèixer el paper actiu i el compromís de les 17 entitats socials, associacions i establiments que treballaran conjuntament en el projecte Sempre acompanyats, que pretén pal·liar les situacions de soledat entre les persones grans.

Els signants formalitzen, amb aquest acord, la constitució d’un grup de treball que doni una resposta integral i coordinada a aquestes situacions. El grup va iniciar la seva formació ara fa un any, per tal d’organitzar la seva tasca al voltant dels diferents objectius plantejats: prevenció i sensibilització de les situacions de soledat no volguda, detecció i acollida de persones en aquestes situacions, i desplegament d’activitats i recursos per donar una resposta adient per a les persones.

Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega, destaca: "L’Ajuntament de Tàrrega ens mostrem molt satisfets per la implicació de les entitats, fet que certifica la transversalitat del projecte. Tàrrega, un dels municipis pilot del Sempre Acompanyats, esdevé un exemple de treball en favor de la convivència i el benestar de les persones".

En paraules de Cristina Segura, directora del Departament de Gent Gran de la Fundació Bancària "la Caixa", "amb aquest conveni teixim una aliança en l’entorn comunitari per treballar en favor de les persones grans en situació de soledat no volguda, restituint els seus vincles socials i proporcionant espais d’acompanyament". Així mateix, Miquel Àngel Mingote, president de Creu Roja Urgell, apunta: "El programa Sempre Acompanyats contribueix a fer créixer la nostra entitat i a aprendre nous models de treball comunitari en xarxa, que esdevenen molt eficaços en resultats".

Com a resultat de la seva feina, el grup ha participat en 15 activitats centrades en la prevenció, la informació i la sensibilització adreçades a la ciutadania, gent gran i professionals de diferents àmbits. En total, aquestes activitats han participat més de 280 persones.

Des d’octubre de 2017, quan es va iniciar el desplegament del projecte, Sempre acompanyats ha detectat 34 persones i 16 d’elles ja són ateses pel programa, i ho ha fet partint de les seves necessitats i interessos, ajudant-les a establir noves relacions personals i nous vincles en el seu entorn més proper a través de la participació en les activitats del barri, i amb l’objectiu de contribuir a millorar el seu benestar en el dia a dia. El programa compta ja amb 4 voluntaris.

A Tàrrega, el 15,9% de la població és major de 65 anys i, d’aquestes, el 16,1% tenen més de 80 anys.

El programa, es desenvolupa actualment a Terrassa, Girona, Tortosa, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Jerez de la Frontera, Logronyo, Palma i, des d’aquest any, a Lleida. A tots els territoris, el projecte compta amb la col·laboració de més d’un centenar d’entitats i associacions que treballen amb el mateix objectiu: sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article