Estampes de la guerra

Històries per contar

per Ramon Boleda

Firmes NT, Gent NT

Cal "Patonet" amb la balconada que donava llum a la infermeria
Cal "Patonet" amb la balconada que donava llum a la infermeria

Fa molts anys, no sé quants, que vaig trobar-me amb un home de mitjana edat, més gran que jo, que a l'assabentar-se que era de Verdú,va dir-me que quan la guerra va estar a l'hospital de Verdú i que sovint els anava a visitar una senyora que vivia davant de l'hospital que es deia Montserrat Feliu, que als hospitalitzats ens tractava amb molt de 'carinyo'.

Recordo que va dir-me d'on era i possiblement va dir-me el seu nom, que els anys han esborrat de la memòria, per més que intenti recordar-ho.

 A mi no em quadrava que la Montserrat visqués davant de l'hospital (El que els verdunins coneixíem com a hospital). Potser per això no vaig prestar l'atenció deguda, pensant que aquell home no estava ben situat i barrejava conceptes. Però sí, sempre he recordat el nom de la Montserrat del "Ramonet del Feló" perquè era una dona molt bona, faent i molt coneguda pels verdunins i perquè va seguir convivint molts anys després de la guerra. I tant com res -ho recordo bé- fou per la sorprenent expressió afectuosa de l'interlocutor que em mostrava l'agraïment i estimació per la Montserrat. 

Van haver de passar molts anys. Fou el passat any 2018. Tot remenant papers del temps de la passada revolta, va sortir-me al pas un paper escrit per ambdós cares que justificava la versió d'aquell malalt o ferit, el qual es refeia a l'habilitat hospital de guerra instal·lat davant de la casa de la citada Montserrat Feliu. 

Era a cal "Patonet". No dóna lloc a dubtes. Possiblement no seria un gran hospital, el qual ocuparia el departament gran que hi havia encara per obrar a la part que mira a migdia. Avui centre de conferències, exposicions i altres actes culturals que patrocina la Fundació Cultural Thecnikós.

Són dos esrits dirigits a l'alcaldia de l'Ajuntament demanant l'autorització "...para poder destinar dicho local a Puesto de Enfermería...." a la casa "Patonet" -avui propietat de la senyora M. Teresa Boleda Ribalta- que en aquells moments havia de servir per atendre els ferits o malalts de la "Escuela de soldados aspirantes a cabos del Ejército Republicano" amb seu a Verdú.

 Aquell home tenia tota la raó. Avui em dol no haver-hi posat més atenció.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article