La Tàrrega de la postguerra (2)

Notícia de Tàrrega

per Jaume Ramon Solé

Firmes NT, Gent NT

En Jacint Lloses signa en nom del Consell Executiu d'Unió Republicana de Tàrrega el nomenament dels seus representants a l'Ajuntament
En Jacint Lloses signa en nom del Consell Executiu d'Unió Republicana de Tàrrega el nomenament dels seus representants a l'Ajuntament

La primera tasca de l'exèrcit d'ocupació va ser la d'imposar la ideologia del règim, així com identificar i fitxar tots els elements afectes i desafectes al règim i esborrar qualsevol traça de l'etapa republicana. També es va iniciar una exaltació del nacionalcatolicisme espanyol, la imposició de la llengua castellana i dels principis falangistes.

El gran nombre d'exiliats i fugits no va evitar que la venjança i la repressió de la postguerra fos cruel i indiscriminada. Desenes de persones són tancades a la presó sense cap acusació ni judici previ. Delacions anònimes, acusacions sense prova, revenges sense sentit, assassinats impunes… Com digué un destacat dirigent falangista: "En ausencia de los titulares tendremos que fusilar a los suplentes."

Dues víctimes més de la repressió impune dels falangistes targarins foren en Josep Maria Boixadera Bosch, que l'any 1938 va marxar amb la seva mare cap a França i un cop tornats a Tàrrega l'any 1940 va ser apallissat a la plaça Sant Antoni i empresonat. Morí l'octubre del mateix any com a conseqüència de la tuberculosi i de les ferides que li havien fet. Un altre cas similar fou el de Jacint Lloses Espinal, que fou regidor de l'Ajuntament d'Esquerra Republicana de Catalunya durant la guerra, que després de dos anys a la presó, quan torna a Tàrrega l'any 1941, és apallissat pels falangistes. Mor el 18 de febrer de 1946 als 44 anys d'edat com a conseqüència de les ferides que li van fer.

La justícia s'impartia directament pels feixistes, o bé militarment des dels "Consells de Guerra" extraordinaris. A Catalunya 66.590 persones van patir directament la repressió de la postguerra i d'aquestes, 3.358 persones van ser executades. A Tàrrega unes 400 persones van patir directament o indirectament la repressió. Del centenar llarg de ciutadans sotmesos a Consells de Guerra, nou van ser condemnats a mort i quatre d'ells foren executats.

Les famílies considerades "roges, separatistes i maçòniques" van ser humiliades i sotmeses a escarni públic. Les noies amb familiars "rojos" eren obligades a fregar el terra dels locals de Falange i els nois eren obligats a anar-hi i suportar situacions denigrants de tota mena. Un industrial targarí que es va negar a col·laborar amb l'"Auxilio Social" nacional sindicalista és multat per l'Ajuntament. 

Les fitxes ideològiques que es conserven a Tàrrega mostren el detall dels conceptes que es recollien dels "desafectos" al règim. A part de la filiació política i sindical, vida religiosa, amistats, conceptualizació policial, conducta, etc… es recullen els antecedents, sovint esbiaixats, i el comportament de la persona per mirar si és addicta o no al "Glorioso Movimiento Nacional". També es diferencia l'actuació de la persona abans i després del "Movimento Nacional". Aquest n'és un exemple:

"Es persona de ideales de izquierda y simpatizante con los elementos del Frente Popular, que con anterioridad al 18 de julio de 1936, se había caracterizado en esta población como elemento perturbador en las sesiones municipales bajo la mayoría de derechas que actuaba en el Ayuntamiento de aquel entonces, en esta localidad. Desafecto."

La Falange es converteix en l'única organització permesa. Ningú pot fer res sense abans no haver-se declarat fidel als "Principios Fundamentales del Movimiento". En un partit de futbol entre l'equip de la Falange i una selecció de joves targarins, aquests darrers guanyen el partit. Els falangistes, salten al camp de futbol i agredeixen els jugadors al crit de "rojos" i "separatistes". El fet no s'acaba aquí i s'arriba a redactar una ordre, signada pel Jefe Local del Movimiento prohibint jugar a futbol de per vida al jugador que va fer els gols.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article