Tolerància zero

Tolerància zero
Tolerància zero | Anna Kolosyuk on Unsplash

Editorial

LOURDES CARDONA

Ja fa gairebé dos mesos que els bisbes catalans es van comprometre a investigar tots els presumptes casos d'abusos sexuals a menors que s'hagin pogut produir, eliminar la tolerància o encobriment i ajudar les víctimes. Ho feien després d'una reunió maratoniana de dos dies convocada arran dels darrers casos de pederàstia comesos per membres de l'Església que havien saltat a la llum. 

Des d'aleshores hi ha bisbats que han començat a treballar en aquest sentit i altres que encara no tenen clar com posar-s'hi. Per sort, Tàrrega pertany a una diòcesi que ha començat a fer els deures. De fet, és la primera de les comarques de Lleida que els fa. El bisbe de Solsona, Xavier Novell, anunciava recentment al full dominical que ja funciona la comissió d'atenció a les víctimes i de protecció dels menors i adults vulnerables, i que ja s'ha començat a investigar qualsevol cas d'abusos des del 1930.

És precisament la presidenta d'aquesta comissió qui té encomanada la tasca de revisar un per un els expedients de tots els sacerdots que han servit la diòcesi des de l'any 1930 amb la finalitat de detectar possibles casos d'abús a menors  i descobrir si hi ha hagut cap cas d'ocultació durant aquest període. El bisbe professa una tolerància zero amb aquesta mena de delictes. Una actitud més que lloable que m'hauria agradat veure en altres religiosos ja fa temps. "No dubteu que si els delinqüents segueixen vius, actuarem amb determinació", assenyala el bisbe Novell en la seva glossa, on també exposa que, si fos el cas, el bisbat reconeixeria els fets públicament per tal de demanar perdó a les víctimes. 

Així doncs, el prelat anima qui hagi patit abusos per part de clergues o les persones que en tinguin coneixement a denunciar els fets. Perquè ho puguin fer posa al seu abast l'adreça electrònica abusos@bisbatsolsona.cat i el telèfon 677 830 503 i promet que a finals d'any el Bisbat farà públic un informe sobre la tasca que hagi fet la comissió durant l'any. La millor notícia seria l'absència de notícia, tot i que més d'un en desconfiaria... Tant de bo els abusos a menors per part de religiosos passin a ser cosa del passat i no es repeteixin mai més.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article