Donar veu a la ciutadania

Amb la finalitat d'oferir el màxim nombre de veus possible, el setmanari Nova Tàrrega també publica articles d'Opinió dels grups municipals dels diversos partits polítics, tinguin o no representació al consistori. Els trobareu també en aquest espai.

ÒSCAR AMENÓS, Candidat d'ERC a l'alcaldia

Les darreres setmanes, el debat sobre la ubicació de la creu de terme ha estat al centre de moltes converses i ha centrat l'actualitat municipal. Més de 500 persones han signat per demanar una audiència pública on sigui la ciutadania qui pugui prendre part d'aquesta decisió, en una iniciativa impulsada des del món associatiu. Des d'Esquerra Republicana celebrem que s'aprofitin les obres a la plaça Major per posar sobre la taula el dret dels ciutadans i ciutadanes d'opinar i decidir sobre l'actuació municipal en general i, en aquest cas sobre la ubicació de la creu de terme, actualment situada en aquesta plaça.

 La decisió sobre la seva ubicació s'ha de prendre en un veritable procés participatiu en què ciutadania i entitats puguin informar-se, debatre i prendre la decisió de deixar la creu al mateix lloc, reubicar-la o emmagatzemar-la. Un procediment i una manera de treballar que ens agradaria que presidís totes les grans decisions municipals. En aquest sentit, des d'ERC defensem que la ciutadania participi efectivament de tots els canvis que afecten els espais públics targarins, un exemple d'aquesta voluntat d'obertura és la incorporació per primer cop a la nostra ciutat de la participació ciutadana per decidir sobre una part del pressupost municipal. 

La creu de terme és un símbol sobre el qual la població de Tàrrega ha de poder exercir el dret a decidir, tot i que es tracti només de la punta d'un iceberg de la remodelació d'un espai tan important per la ciutat com la plaça Major. L'audiència pública sobre la permanència de la creu ha de ser el primer pas d'un canvi de rumb en el model de participació ciutadana en els projectes urbanístics. Qualsevol decisió amb una afectació social ha de ser informada i consensuada amb el veïnat, usuaris i comerciants. És positiu per a la ciutat que la reforma urbanística d'espais tan emblemàtics com ho és la plaça Major sorgeixin i es fonamentin en el debat ciutadà. 

Un cop realitzada l'audiència pública sobre la creu, caldrà respectar l'opinió majoritària dels targarins i targarines que hi hagin volgut prendre part. No s'entendria que l'Ajuntament, en representació de la ciutadania, no tingués un paper cabdal a l'hora d'orientar i dirigir els projectes urbanístics però, això sí, tenint en compte el conjunt d'aspiracions, usos i opinions ciutadanes i respectant, a la vegada, les consideracions dels professionals i experts.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article