Ramon Boleda Cases: l'historiador perpetu de Verdú

Firmes NT

Presentació del darrer llibre de Ramon Boleda a Verdú
Presentació del darrer llibre de Ramon Boleda a Verdú | Segre Tàrrega

Des de ja fa molts i molts anys que Ramon Boleda Cases és el nostre, i de tothom, historiador de referència sobre Verdú, principalment, i també sobre diferents indrets i èpoques de a nostra comarca urgellenca i segarrenca.

A hores d'ara Ramon Boleda s'ha convertit en una personalitat de referència indiscutible, tant en l'àmbit de la recerca historiogràfica com dels valors socials i de comportament en les relacions humanes, ras i curt un exemple de vida per tots nosaltres. La seva incansable, productiva, profunda i transversal activitat en el món de la salvaguarda i difusió del patrimoni històric l'ha convertit en un homenot de l'Urgell, parafrasejant el clàssic Josep Pla.

El darrer estudi dut a terme per Ramon Boleda, intitulat: Cal Trenca: història d'una nissaga carlista de l'Urgell-Segarra (1835-1956), és un compendi del seu saber fer en el món de la recerca històrica, etnològica i arqueològica. Ramon Boleda combina el seu saber, fruit de l'experiència vital, l'anàlisi i transcripció dels documents d'arxiu o els textos memorialistes amb la seva destresa i bonhomia, tot aquest conjunt fa que els seus comentaris i opinions siguin acceptats i compresos per qui el llegeix, sabent tots nosaltres quines són les seves conviccions. Boleda escriu la seva veritat ben argumentada sense ofendre ningú.

A l'estudi sobre la nissaga carlina dels Gener de Verdú, on apareixen militars, eclesiàstics, alcaldes, farmacèutics, dones emprenedores i de caràcter, Sant Pere Claver, el sometent... és a dir, tots gent d'ordre i posició; Boleda descriu i escriu una història difícil, valenta, a cops tràgica, sempre humana, però amb aquell tarannà tant seu que a tots ens vénen ganes de llegir-lo amb interès i sabent que en traurem profit intel·lectual i humà.

En el museus territorials, paradigma d'institucions multifuncionals, transversals i pluridisciplinàries, la recerca és un dels fonaments que serven l'edifici. Una recerca que des dels museus després es treballa per donar-li un valor afegit, per tal que des de l'àmbit acadèmic pugui passar a diferents sector socials i d'aquesta manera ampliar el focus de difusió de l'esmentada investigació històrica, etnològica, patrimonial, artística... Ras i curt, sense recerca no hi ha museus. I és a partir, precisament, de les investigacions sociològiques, històriques i antropològiques que podem bastir al seu voltant un museu.

La col·laboració amb els treballs d'investigació i en una nova edició del Grup de Recerques de les Terres de Ponent des del Museu Comarcal de l'Urgell, com a Membre de l'Observatori Recerca de la Cultura Etnològica i Immaterial, es dóna continuïtat en aquesta missió que tenim com a museu de territori. 

També, des del museu volem manifestar el nostre respecte i estimació per la figura de Ramon Boleda Cases i el que la seva trajectòria d'investigador social representa.

A més a més, sabem que a la societat actual, i més en els temps que vivim i l'entorn on som i desenvolupem la nostra acció museística, se'ns demana que estem oberts a les noves demandes que ens arriben. Per tot això avui parlem d'aquest puntal fonamental d'un museu que és la investigació en el camp de les humanitats i la seva edició i difusió.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article