La Jamborinada programa més de 250 activitats en dos dies

Crònica Local

Voluntaris d'Alba elaborant les acreditacions per a la Jamborinada
Voluntaris d'Alba elaborant les acreditacions per a la Jamborinada | Associació Alba
Tàrrega ja fa dies que es prepara per acollir els més de 13.000 escoltes i guies d’arreu del territori català i també de Mallorca i del País Valencià que aquest cap de setmana la convertiran en Ciutat Escolta, arribant a doblar gairebé la seva població. En la roda de premsa de presentació oficial de la Jamborinada celebrada a Barcelona, Jordi Castellà i Núria Montanyà, coordinadors de la trobada, han donat a conèixer una programació farcida d’activitats adreçades als infants i joves de 6 a 18 anys que hi participaran. Es tracta de més 250 activitats de temàtiques com el medi ambient, la interculturalitat, les desigualtats, el consum o l’ocupació, que tancaran el treball en valors que els agrupaments ja han dut a terme al llarg del curs.

Més de 20 espais d’activitat repartits per tot Tàrrega acolliran les diferents activitats al llarg del cap de setmana, 220 autocars, 260 grups d’infants i joves duent a terme activitats contemporàniament, una zona d’acampada de quasi 50.000 metres quadrats on es plantaran 2.500 tendes i més de 1.000 voluntaris, són algunes de les grans xifres de la trobada.

Dolors Colom, una de les mil voluntàries que col·laboraran a la Jamborinada ha explicat el seu motiu per apuntar-s'hi: “Duc les meves filles al cau i no volia que m’ho expliquessin, ho volia viure. Volia ser un petit gra de sorra per fer moure tot el desert”.

La Jamborinada organitzarà una fira d’entitats, on s’han convidat a més de mig centenar d’entitats i associacions que oferiran tallers i activitats temàtiques relacionades amb la transformació social.

El paper de l'escoltisme
Acompanyats per Marta Vilalta, directora general de Joventut, Jordi Castellà i Núria Montanyà han destacat el paper de l’escoltisme en l’educació dels infants i joves i la seva aportació com a motor de canvi i de transformació social. “Els infants i joves som l’esperança d’un futur millor i l’educació és un pilar bàsic per aconseguir-ho. En l’escoltisme i guiatge eduquem perquè els infants i joves esdevinguin persones conscients, responsables, actives i compromeses, i ho fem des del voluntariat, l’autenticitat, la convicció, la passió i el compromís. Per nosaltres aquest model de persona, l’escolta i guia, és la força per moure el món, i per aquest motiu és el lema de la Jamborinada” ha explicat Montanyà.

Per la seva banda, Vilalta ha recordat que a Catalunya hi ha avui uns 20.000 joves vinculats a l’escoltisme i el guiatge, dels quals uns 4.000 són caps. “Són joves voluntaris que dediquen bona part del seu temps a l’associacionisme educatiu, i això representa un actiu de país molt important, i demostra el compromís de molts joves amb l’acció transformadora del seu entorn i del país”. Per tot això, ha afegit, el Govern de Catalunya està plenament compromès amb l’escoltisme, al qual es van destinar 1,2 milions d’euros el 2016, mentre que en el conjunt de l’educació en el lleure, la partida va ser de 5,4 milions d’euros, dels quals 1,1 milions van ser per a beques que garanteixen la igualtat d’oportunitats en l’accés a les activitats.
 
Acte central
“La imatge de tots aquests infants a la lectura d’un manifest participatiu elaborat per ells mateixos sobre com transformar el món, serà una de les imatges més importants que la Jamborinada deixarà per la posteritat”, ha destacat també Castellà. L’acte central comprendrà també una representació teatral, que tancarà l’eix d’animació de la Jamborinada que els agrupaments ja han anat treballant al llarg del curs, així com breus parlaments institucionals i l’actuació en directe del grup Mandràgora Reggae amb la cançó oficial de la Jamborinada. Comptarà amb la participació de Carme Forcadell, presidenta del Parlament i presidenta d'honor de l'Associació Nacional de Parlamentaris Escoltes de Catalunya (ANPEC); Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers socials i Famílies; i Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega i vicepresidenta de la Diputació de Lleida.

Voluntaris de l'Associació Alba
Val a dir que una trentena de persones amb discapacitat de l’Associació Alba participaran aquest cap de setmana fent de voluntaris i “minairons” a la Jamborinada. Aquestes persones aniran acomanyades de professionals, famílies, voluntaris europeus i amics de l’entitat creant així parelles de suport per a poder fer seguiment de totes les tasques.

Al grup de minairons d’Alba, un total de 70 persones, se li ha assignat bona part de la logística del material de les diferents branques: transportar el material de les activitats als diferents punts, el material de l’acte central, transportar motxilles dels Castors i Llúdrigues, etc. La primera tasca que realitzaran els minairons d’Alba será aquest divendres al matí al càmping de Tàrrega on s’encarregaran de posar-hi la senyalètica.

Les persones del Centre Ocupacional també s’han encarregat del muntatge de les més de 10.000 acreditacions que portaran penjades responsables i organitzadors.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article