Emprenedors targarins creen el seu sistema per generar codis QR dinàmics

Crònica Local

Jaume Solé explicant com funciona el sistema a Rosa M. Perelló i Jaume Aligué
Jaume Solé explicant com funciona el sistema a Rosa M. Perelló i Jaume Aligué | Ajuntament de Tàrrega

LOURDES CARDONA
El fotògraf Jaume Solé i l’empresa Dispromèdia han unit esforços per posar en marxa el seu propi sistema per generar codis QR dinàmics, anomenat QRView, una tecnologia innovadora que els visitants del parc de Sant Eloi ja poden descobrir de primera mà si duen un dispositiu mòbil al damunt.

 

Així doncs, la principal zona verda de la ciutat ha incorporat aquesta setmana una xarxa de codis QR en 23 dels 50 espais d’interès senyalitzats que hi ha a la serra, com monuments, places, fonts o l’ermita de Sant Eloi, gràcies a la col·laboració d’aquests emprenedors locals amb els Amics de l’Arbre. Mitjançant aquesta tecnologia, i emprant el mòbil o una tauleta i sempre que disposin d’una aplicació gratuïta de captura de codis QR, els visitants del parc podran obtenir informació instantània sobre aquests elements i la seva història.

 

La principal novetat del sistema ideat a Tàrrega, en el qual s’ha treballat durant els darrers dos anys, rau en el fet que permet actualitzar la informació amb la qual enllaça cada codi sense perill que en variï l’enllaç, fet que deixaria el QR inhabilitat. De fet, aquesta problemàtica és l’origen del projecte, tal com va explicar Solé, que ja havia començat a aplicar els codis QR per oferir informació dels difunts al cementiri i es trobava amb què si modificava l’enllaç que conduïa a la informació, el QR ja no servia. “Cercant una solució va ser com vaig anar a parar als companys de Dispromèdia”, va dir Solé, col·laborador d’aquest setmanari.

 

Segons van explicar els creadors d’aquest sistema, “al món ja existien altres generadors de codis QR dinàmics, però ara els clients de la zona tenen a l’abast una eina més accessible i fiable, ja que no depenem d’empreses externes, i que garanteix que els codis continuïn funcionant amb el temps”.

 

Plaques d’un material resistent i econòmic

Els codis QR que fan possible la museïtzació del parc de Sant Eloi, tal com va expressar el president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué, han estat elaborats pel mestre de la forja Josep Castellana. Després d’investigar quin material seria el més adient per elaborar-los, Castellana va descobrir un material metàl·lic (xapa de policarbonat amb un bany d’alumini) durador i molt econòmic de produir i substituir, si és el cas.

 

Un cop descobert el millor material per reproduir els codis generats a través de QRView.NET, creada a partir de la plataforma Ebasnet, els seus impulsors es van posar en contacte amb l’Associació dels Amics de l’Arbre per tal de posar en marxa la primera aplicació d’aquesta tecnologia. El president de l’ens, Jaume Aligué, ha expressat que aquesta col·laboració ha fet possible fer un “pas endavant” a l’hora d’explicar la història d’aquest parc centenari. Idea que també va defensar l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa M. Perelló.

 

Ara bé, les aplicacions d’aquest sistema són ben diverses ja que l’Esbart Albada, per exemple, pretén emprar-la en el llibre sobre el 60è aniversari que està preparant per tal que sigui un “llibre viu”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article