El govern de la ciutat dóna l'esquena a les reivindicacions dels metges

Amb la finalitat d'oferir el màxim nombre de veus possible, el setmanari Nova Tàrrega també publica articles d'Opinió dels grups municipals dels diversos partits polítics, tinguin o no representació al consistori. Els trobareu també en aquest espai.

MERCÈ AGUSTÍ, metgessa del CAP de Tàrrega / Grup municipal Comú de Tàrrega

Ja sabeu, els metges de primària de tot Catalunya estem de vaga (en feien en el moment que es va publicar l'article). Fem vaga perquè demanem:

  • Més metges a l'atenció primària.
  • Més temps per atendre millor els pacients.
  • Menys llistes d'espera.
  • Més recursos per a l'atenció primària.

Els grups municipals Comú de Tàrrega i el PSC en el ple del dijous 22 de novembre vam presentar una moció perquè el govern de la ciutat instés el Departament de Salut de la Generalitat a corregir les greus deficiències que pateixen els CAP.

Els grups que governen, ERC i CIU, van considerar que no calia donar-hi suport, i va ser el senyor Folguera, portantveu d'ERC, qui ho va argumentar. I si voleu, al web de l'Ajuntament o a Youtube, hi trobareu el ple, i el podreu escoltar del minut 1,20 a l'1,25.

Els arguments que va donar van ser:

  1. Que l'atenció a la salut no és competència municipal. Senyor Folguera, els serveis de Salut no són competència municipal, però sí que ho és exigir a les institucions supramunicipals que els serveis que en depenen funcionin molt bé, en benefici dels veïns i veïnes de la ciutat que governen. No obstant, com que segons vostès, funcionen prou bé, no cal exigir res als seus responsables, i ja els està bé que per visitar la metgessa de capçalera, hi hagi tres o quatre setmanes d'espera, o que en el servei d'atenció continuada, els usuaris s'hagin d'esperar una, dues o tres hores. Essent així com és, em pregunto si no és la seva obligació exigir millores.
  2. Que es tracta d'una qüestió tècnica, no política. Senyor Folguera, aprofundir en els conceptes de tècnic i polític ho podem fer en un altre moment, però hi ha molts indicis que el Govern de Catalunya, des de fa uns anys, té molt interès (voluntat política) que els serveis de salut que generin negoci vagin bé, o sigui, que la sanitat privada engrandeixi els seus negocis, probablement a costa de la pública. I de fet, prou que hi van. En un article al seu diari, el senyor Enric Hernández, director d'El Periódico, titulat "El negoci de les retallades", explica que: "L'any 2008 el tripartit va invertir en la sanitat catalana el 35,5 per cent de tots els recursos disponibles, però l'any 2017, solament s'hi va invertir el 28,8 per cent, tot i que les comunitat autònomes hi inverteixen una mitjana del 33 per cent. Entre el 2009 i 2017, Catalunya ha patit la tisorada més gran en salut de totes les comunitats autònomes, un 27,5%, mentre que les retallades de la resta només fou el 9,3% de mitjana. Paral·lelament, la sanitat privada fa l'agost entre el 2011 i el 2015. El nombre de catalans amb assegurança privada va créixer en 100.000, la qual cosa representa un augment d'un 4,5%, i les primes van augmentar en 174 milions, és a dir, el 12,4%." Senyor Folguera, això sí que és una qüestió de voluntat política: degradar la sanitat publica perquè creixi la privada.
  3. Que els indicadors sanitaris van bé. El senyor Folguera es veu que té un coneixement profund d'aquest tema, i diu: les coses han canviat i ara els serveis de Salut es mesuren amb indicadors i tots els indicadors van bé. Senyor regidor d'ERC, sembla que vostè no sap que els dies d'espera per una visita, o les hores d'espera a urgències també són indicadors, i que no van bé. I que els professionals no puguin més, i així ho manifestin repetidament, tampoc vol dir que les coses vagin bé. I que molts usuaris comparteixin aquestes precarietats i queixes, per a vostè sembla que tampoc no vol dir res. No deuen ser indicadors estadístics, aquells que tant li agraden.
  4. La culpa és de Madrid. Senyor Folguera, li recomano l'article a dalt mencionat, on diu clarament que "les retallades a la sanitat catalana continuen brindant un sucós negoci al sector privat". I això, culpa de Madrid no deu ser.

En donar per acabat el debat, la senyora alcaldessa manifesta que el senyor Folguera ha parlat en nom de tot el govern, i que creu que el Departament de Salut ja saben i fan el que han de fer, i no hi ha cap necessitat de demanar-los res.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article