El pati de Tàrrega, història d'un espai urbà. El Monument a Carnicer (15)

Notícia de Tàrrega

per Jaume Ramon Solé

Firmes NT

L'alcalde de Tàrrega, el cònsol general de Xile a Barcelona, Salvador Pubill, i l'Orfeó Català de Santiago de Xile, en l'acte d'inauguració de la remodelació del Monument a Ramon Carnicer a la plaça del Carme. imatge publicada a 'Nova Tàrrega', 13 d'octub
L'alcalde de Tàrrega, el cònsol general de Xile a Barcelona, Salvador Pubill, i l'Orfeó Català de Santiago de Xile, en l'acte d'inauguració de la remodelació del Monument a Ramon Carnicer a la plaça del Carme. imatge publicada a 'Nova Tàrrega', 13 d'octub | Jaume Solé

El 17 de març de 1955 es complia el centenari de la mort del gran mestre i compositor targarí Ramon Carnicer i Batlle.

La ciutat de Tàrrega es va preparar per recordar l'esdeveniment. La peça central del homenatge era l'escultura i el monument que es posaria en un indret central del Pati. La comissió organitzadora del Centenari va organitzar el diumenge dia 28 d'agost una Conferència Concert Pro-Monument a Ramon Carnicer a l'Ateneu de Tàrrega, en la qual intervingué l'acadèmic i musicòleg Josep Subirà i altres personalitats de la música i de la cultura targarines. L'Orfeó Nova Tàrrega i l'Orquestra Tarreguense van oferir un concert amb peces de Mozart i de Carnicer, entre elles la 'Novena Vella' amb els solistes Rosa Mateu i Josep Balcells.

El monument s'encarregà al conegut escultor Carles Anadon (autor de la rèplica de la Creu del Pati), amb un basament de pedra motllurat, al centre del qual hi ha un medalló de bronze amb la cara del compositor, i com a coronament del bloc, dues figueres infantils en marbre que simbolitzen l'art i la glòria. El monument es va situar dins un parterre del Pati mirant cap a migdia, al pas del carrer del carme cap al raval del Carme.

Inicialment els actes d'inauguració del monument havien de coincidir amb la festa major de setembre. Però l'ajuntament i els organitzadors van creure oportú traslladar-ho al 12 d'octubre, Fiesta de la Hispanidad, per la vinculació de Ramon Carnicer amb hispanoamèrica en ser el compositor de la música de l'Himne Nacional de Xile. 

Arribat el dia es va inaugurar el monument i una placa a la seva casa nadiua a l'anomenada placeta de l'Oli, al carrer de Sant Joan. Les entitats targarines van fer una ofrena floral al monument al Pati i una delegació del Consolat de Xile a Barcelona va participar en l'acte. Com a colofó dels actes, a l'Ateneu es va interpretar un programa musical a càrrec de l'Orquesta Femenina de Barcelona Isabel de La Calle.

Amb l'eliminació dels parterres del Pati el 1981, el monument va ser traslladat al costat de les escales del carrer del Carme. Finalment, dins dels actes del Bicentenari del naixement de Ramon Carnicer, el diumenge 7 d'octubre del 1990, el monument fou ubicat de nou on es troba actualment, en un acte que va comptar amb la presència de l'Orfeó Català de Santiago de Xile, el qual va interpretar l'Himne Nacional de Xile musicat per Ramon Carnicer.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article