Protegir les persones amb discapacitat

Mossos a Prop del Ciutadà

per Mossos d'Esquadra

Firmes NT

Protegir les persones amb discapacitat
Protegir les persones amb discapacitat | Mossos d'Esquadra

Els serveis policials es divideixen en tres grans branques; la funció preventiva, la funció reactiva i la funció assistencial, que constitueix pràcticament el 70% de l'activitat policial i és on el policia ha de demostrar les seves habilitats socials integrant-se a la societat a través del contacte diari amb el ciutadà. 

Dins d'aquesta darrera funció i de l'estratègia de Relacions amb la Comunitat que va engegar el cos de Mossos fa uns anys, les Unitats de Proximitat, Relacions amb la Comunitat i Atenció a la Víctima del territori van detectar una manca de recursos per prevenir els abusos a les persones amb discapacitat intel·lectual. Es van afegir també diverses entitats territorials que treballen amb persones amb discapacitat manifestant que aquest col·lectiu patia diversos abusos i que s'hauria de potenciar la prevenció dels abusos en aquest àmbit.

Per aquest motiu, recentment es va crear la campanya de prevenció dels abusos a persones amb discapacitat intel·lectual reforçant les guies ja existents i creant nous recursos i materials, com vuit tallers per prevenir els abusos a persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquesta campanya engloba diverses accions, entre les quals hi ha jornades de formació als efectius ORC i GAV per prevenir els abusos a persones amb discapacitat intel·lectual perquè puguin tenir més eines i recursos per millorar l'assistència a les persones amb discapacitat intel·lectual, i poder prevenir, detectar, atendre i fer el seguiment i protecció corresponent a les persones amb discapacitat intel·lectual víctimes d'abusos.

Per tant la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra (PG-ME) promourà la seguretat per a les persones amb discapacitat per tal de prevenir, detectar, atendre i fer un seguiment de la victimització d'aquestes persones.

Aquest projecte, que és pioner en l'àmbit policial europeu, s'ha posat en marxa en col·laboració amb l'entitat DINCAT (Federació d'Entitats que treballen amb persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down i integra tallers divulgatius de prevenció, formació i una guia per a l'assistència a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) en l'àmbit de la seguretat.

L'Oficina de Relacions amb la Comunitat del Cos de Mossos de la Comissaria de Tàrrega, que habitualment realitza presentacions i col·loquis de temàtiques diverses (seguretat viària, xarxes socials i Internet, violència domèstica, prevenció consum de drogues, prevenció d'estafes, de seguretat a domicilis, seguretat viària, etc.) adreçades a diferents sectors: joves, gent gran i nouvinguts serà l'encarregada de realitzar aquests tallers a les entitats de la comarca de l'Urgell interessades en aquest projecte, Associació Alba de Tàrrega i l'Olivera de Vallbona de les Monges.

En els tallers es tractaran delictes habituals (econòmics, sexuals, físics, noves tecnologies) que poden patir i que, pel fet de ser persones amb discapacitat, poden tenir dificultats per comprendre que estan sent víctimes d'un delicte o abús o bé per prendre la determinació de denunciar-ho.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article