Cap a caminar

Esport de casa

per Antoni Romeo

Esports

Cap a caminar
Cap a caminar

L'EAP de Tàrrega, juntament amb l'Ajuntament, està a punt de començar la primera activitat del Projecte Salut en Xarxa, un programa basat en caminades urbanes, curtes de mitja distància, que s'aprofitarà per fer una mena de turisme local i visionar i admirar els edificis més singulars, importants i històrics de la ciutat, tot sota el lema del programa "Caminant fem salut i coneixem Tàrrega".

El Projecte Salut en Xarxa té com a principals objectius fomentar la participació i l'apoderament de la comunitat, coordinació entre els principals agents i actors de salut de cada localitat, en aquest cas de Tàrrega, impulsar la realització del programa de preinscripció social i el recull de mesures terapèutiques NO farmacològiques i reorientar el sistema sanitari per promoure hàbits saludables i millorar la qualitat de vida. I més si tenim en compte que el 80% dels determinants de salut són fora del sistema sanitari.

Aquí és on entren en escena les Regidories d'Esports i Salut de l'Ajuntament de Tàrrega, que juntament amb el CAP, l'Agència de Salut Pública, la Creu Roja i el Consell Comarcal de l'Urgell, tot amb el suport de la Diputació de Lleida; formaran part del grup motor de la Taula de Salut, en la qual analitzaran les necessitats de la comunitat, les possibles prescripcions socials i les activitats a promoure.

Aquestes caminades tenen una durada de menys de mitja hora a hora i mitja, amb tranquil·litat, recorrent els carrers i les places de casa nostra, admirant les construccions, descobrint nous edificis i recordant els monuments més emblemàtics.

Ho prescriuran els/les professionals del Centre d'Assistència Primària als usuaris/es que creguin que amb aquesta nova teràpia, el tractament, serà més efectiu o ajudarà a reforçar i per què no, a eliminar els tradicionals medicaments.

Però no tan sols està en vigilància l'aspecte físic. Segons l'Organització Mundial de la Salut, la definició de la salut és un estat de perfecte benestar físic, mental i social i no només és l'absència de malaltia. A l'hora de dissenyar aquest programa també s'ha pensat en aquelles persones que se senten soles, desanimades, decaigudes tristes, perquè el treball en grup, actiu i dirigit, els aporti un somriure, una motivació, un repte per millorar aquesta salut tan global.

S'iniciaran les caminades el dia 11 d'abril a 2/4 de 10 del matí des del Pavelló Municipal d'Esports. Dues infermeres del CAP i un guia de la Regidoria d'Esports o de Salut seran els monitors de la caminada. Cada dijous hi haurà una ruta diferent, de vegades curtes, de vegades més llargues, fins a finals de juny. Aquest trimestre serà com una mena de prova pilot, per tornar amb millores la propera temporada, a l'octubre. 

La Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Tàrrega ha cedit a aquest projecte, el treball i els estudis que havia fet sobre rutes urbanes pel ben mig de la ciutat, que seran les que s'aplicaran aquest trimestre.

Per a inscripcions, cal demanar hora amb el/la vostre/a infermer/a de referència i per més informació al telèfon del CAP de Tàrrega 973 31 08 52.

 

Dia Mundial de l'Activitat Física

Una altra activitat relacionada amb esport, salut i companyia serà la celebració del Dia Mundial 2019 de l'Activitat Física, actes que organitzen també les dues Regidories d'Esport i Salut de l'Ajuntament i que se sumen a altres iniciatives que diferents entitats i centres de la ciutat portaran a terme durant aquest mes d'abril.

Pel que fa referència a la del 13 d'abril, que es portarà a terme al Pavelló Municipal d'Esports i els seus exteriors: aquesta matinal està oberta a tothom, gratuïtament. Si algun centre encara hi vol participar, que s'adreci a qualsevol regidoria de les anteriorment esmentades i segur que li faran lloc.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article