Idees tant arriscades, com engrescadores

La porta d'una casa vella
La porta d'una casa vella | Concha Mayo on Unsplash

Editorial

La capacitat d'innovar és patrimoni universal. Tots, amb més o menys encert, som capaços d'empescar-nos-les per sortejar els entrebancs que la vida ens pugui plantejar. L'habilitat de fer front als reptes amb idees revolucionàries pot ser en mans de qualsevol de nosaltres. 

La iniciativa que planteja l'Ajuntament de Maldà per evitar que el poble es converteixi "en un cementiri de cases", emprant paraules del seu alcalde, Sebastià Mata, demostra que la creativitat no hi entén ni de fronteres ni d'etiquetes. 

Que una de cada dues cases del teu poble romangui deshabitada cada dia de l'any, amb el deteriorament d'aquests habitatges que això comporta, és una dificultat que hauria de fer ballar el cap a qualsevol alcalde. Aquest és el cas de Mata i el seu equip, que proposen encarir un 50% l'IBI dels habitatges que estiguin buits tot l'any per incentivar que els cedeixin a la borsa de lloguer municipal que l'Ajuntament preveu posar en marxa l'any vinent (vegeu diari Segre del 6 de maig). 

Es dóna el cas que Maldà és el primer municipi de Lleida que planteja una mesura que va més enllà d'aplicar gravàmens als pisos buits en mans dels bancs. De fet, arreu de Catalunya es poden comptar els municipis que han fet passos similars.

Conscients de les reticències que els particulars puguin mostrar davant la iniciativa, el consistori, un cop hagi elaborat el cens d'habitatges que permeti identificar quins són els que realment estan buits els 365 dies de l'any, impulsarà la creació d'una borsa de lloguer que d'una banda facilitarà la gestió del lloguer als propietaris i de l'altra, regularà els preus dels arrendaments evitant que se'n demani preus fora mida.

La proposta de l'Ajuntament de Maldà és ambiciosa i més tenint en compte que neix en un municipi de 227 habitants (segons l'Idescat, Maldà va tancar el 2017 amb aquesta xifra de població). Però tot el que té d'arriscada ho té d'engrescadora per frenar la despoblació del municipi, evitar l'envelliment del parc d'immobles i incrementar l'oferta de lloguer a preu just a la vila. Tant de bo tots els ajuntaments s'emmirallessin en Maldà!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article