Gran Recapte

Joguines sense gènere

Peces de Lego
Peces de Lego

Editorial

Aquestes vacances de Nadal m'he fet un fart de fullejar els catàlegs de joguines que els Reis Mags van fer arribar a casa per donar idees als petits de la casa per escriure'ls la carta més important de la seva vida. Gairebé me'ls sé de memòria. A totes hores, el meu fill petit ens persegueix amb algun dels catàlegs perquè l'ajudem a passar pàgina i li cantem allò que ens assenyala. De fet, la pròpia revista publicitària es va convertir en un excel·lent regal avançat.

Per tant, he tingut nombroses ocasions per analitzar-los. M'agrada que les joguines es presentin per edats i/o agrupades segons si es tracta de jocs educatius, jocs de construcció, elements per al joc simbòlic, dispositius electrònics o eines per contribuir al desenvolupament motriu dels infants. Però detesto que les joguines es continuïn presentant sota el paraigua del color rosa per a les nens i del blau per als nens, perquè perpetua estereotips dels quals els hauríem d'alliberar.

En alguna banda he llegit que la construcció de la identitat de gènere no s'inicia fins als 3 anys, tot i que hi ha estudis que diuen que comença des del moment en què l'infant se socialitza. El que és cert és que un infant no neix sabent diferenciar entre el que és propi dels nens del que ho és de les nenes. Ho he comprovat de primera mà. 

Si bé és cert que el Joel passa ràpid les pàgines dels catàlegs on no hi surten animals o res que no tingui rodes (veig que aquesta preferència la duu de sèrie), celebra cada pàgina on hi apareix un vehicle sigui una reproducció de Rayo McQueen, el cotxe de Bombers de Mickey, una miniatura de la moto de Marc Márquez, l'ambulància de mascotes de Pinypon o l'escarabat de la Barbie.

Si un nadó no discrimina objectes només pel seu color, per què aprèn a fer-ho en qüestió de pocs anys? Quin missatge li transmetem? Un missatge que en res contribueix a fer possible que una nena llueixi orgullosa el seu tractor o un nen no s'avergonyeixi d'admetre que el seu regal de Reis ideal és una nina. Per això demanaria a les botigues de joguines que posin el seu indispensable granet d'arena per aconseguir un món amb joguines que no tinguin gènere.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article