Premis Culturàlia 2017, vetllada de reivindicacions

L'escenografia dels 20s premis Culturàlia
L'escenografia dels 20s premis Culturàlia | Lourdes Cardona

Editorial

"Els premis Culturàlia seran sempre vostres." Emulant una de les crides més repetides a les concentracions sobiranistes de les darreres setmanes acabava el seu parlament Antoni Palou, director dels premis Culturàlia, que enguany han complert 20 anys. Palou va aprofitar el seu torn de paraula no tan sols per recalcar la importància d'uns guardons que serveixen "per enaltir el mèrit i el talent" de l'actiu més important que tenim, "la nostra gent", sinó també per reivindicar que la cultura vol córrer més del que ho fa.

D'aquí els símbols de prohibit passar de 20 que omplien l'arbre de la cultura que l'escenògraf Llorenç Corbella havia creat per a l'ocasió. Símbols que feien referència tant als 20 anys de Culturàlia com a la curta velocitat a què es veu abocat a anar el món de la cultura. Símbols que reclamaven el compromís de totes les administracions perquè "la cultura vagi a la velocitat que es mereix".

Malgrat ser la reivindicació més plàstica i visible de la vetllada, ni de bon tros va ser l'única, ja que el clima polític que es respira a Catalunya va contagiar la gala des del minut 0 (pel fet de comptar amb la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell), i per a algunes sensibilitats fins i tot la va arribar a contaminar en desmesura (moltes veus van trobar més propi d'un míting electoral que d'un acte cultural les paraules del primer tinent d'alcalde, Carles Pascual).

A les demandes d'Antoni Palou i Pep Vall, president del Centre Cultural de Tàrrega, s'hi van sumar les d'alguns dels guardonats. El músic Ramon Andreu, per exemple, va aprofitar que el lliurament dels premis es feia el 25-N (Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones) per posar sobre la taula que "el fet que els guardons s'hagin donat a 40 homes i només 7 dones demostra que, malgrat haver avançat, no tot està resolt a la nostra societat". Paraules que van ser fervorosament aplaudides pel mig miler de persones que omplien el Teatre Ateneu. Com també ho foren les de la presidenta Forcadell, que en la cloenda de la gala va apostar per un país lliure de violència masclista i en el qual la cultura generi riquesa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article