Això no és just

Imatge de la cel·la d'una presó
Imatge de la cel·la d'una presó

Editorial

I vosaltres? Penseu que és just que el Govern de la Generalitat, el nostre, el de totes les persones que vivim a Catalunya, sigui o bé a la presó o bé a l'exili per defensar unes idees? Creieu encertat engarjolar qui opina diferent de vosaltres? Veuríeu encertat que els crítics amb la manera d'actuar de l'executiu de Rajoy, com sóc jo mateixa, acabéssim a la presó per reclamar una altra via per resoldre els problemes? Us semblaria just que el vostre fill, nét, pare, mare... fossin privats de llibertat per defensar uns ideals?

Per al bisbe Xavier Novell empresonar "una part del nostre govern legítim" de just no en té res. "No dic que no sigui legal, però és injust." Així de clar parlava diumenge passat en acabar una eucaristia celebrada al santuari del Miracle de Riner. El bisbe Novell, que fou l'únic bisbe en pronunciar-se explícitament a favor del referèndum de l'1-O, entén que "la conseqüència d'acomplir allò que és el motiu pel qual van ser elegits és que siguin cessats i que després siguin empresonats, això no és just".

En aquesta qüestió faig costat al bisbe. Trobo d'extrema gravetat que persones com el vicepresident i set consellers més del Govern, així com els Jordis (no els oblidéssim pas!), siguin a la presó per qüestions ideològiques. És gravíssim i tristíssim.

Per a algú que creu fermament en el respecte a les persones, sense distincions de cap mena, entomar que les opinions (com per exemple les que expresso des d'aquest espai –sempre procurant ser respectuosa, crítica amb mi mateixa i mirant de trobar punts en comú amb qui hi discrepa–) puguin ser "reprovables" és inconcebible. Ho és perquè crec que qui pensa el contrari pot expressar la seva opinió lliurement. 

Hi ha qui creurà que no són presos polítics, que són entre reixes per haver-se saltat la llei; però aquest argument per a mi flaqueja i m'enutja encara més quan tenim altra gent que la Justícia ha acreditat que sí que va violat la llei i pot dormir al seu llit cada nit i abraçar els seus cada dia!

Per molt que es miri de liquidar als tribunals (perquè no es resoldrà pas per aquest camí) el que tenim sobre la taula és un problema polític i cal afrontar-lo, d'una vegada per totes, com a tal. Que es negui això també és injust.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article