El Monestir de Vallbona de les Monges serà l'escenari exclusiu de la 4a edició del cicle 'La Pedra Parla'

Crònica Urgell

El claustre del Monestir de Vallbona
El claustre del Monestir de Vallbona | Carme Ribes Moreno
El Claustre del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges serà aquest any l’escenari exclusiu del cicle La Pedra Parla una aposta musical d’alta qualitat artística amb tres concerts el cap de setmana del 4 i 5 d’agost. El cicle, que aquest any arriba a la seva 4a edició, està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i té per objectiu potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments.
 
El Monestir de Vallbona de les Monges, elegit Monument Favorit dels Catalans aquest 2018, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta fins aquest convent cistercenc un cop l’any la música dels millors compositors de la mà dels millors intèrprets. La música compartirà protagonisme doncs amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Císter.
 
‘La Pedra Parla 2018’ centra, per primera vegada, tots els seus concerts en un espai únic al claustre del monestir. Dirigit pel prestigiós contratenor Jordi Domènech, consta de tres concerts de música clàssica, dos el dissabte i un el diumenge, amb un tret de sortida barroc i una cloenda que ens porta de Mozart a Broadway.
 
Els concerts 
  • Dissabte, 4 d’agost, 19.30 h. Ensemble O vos Omnes. En el concert inaugural del dia 4 d’agost a les 19.30 podrem sentir el jove conjunt vocal i instrumental O vos Omnes, amb un programa barroc protagonitzat per Charpentier i amb la interpretació de l’oratori més influent de la seva època: La història de Jefté, de Carissimi. El concert estarà dirigit per Xavier Pastrana, director i fundador de l’Ensemble.
  •  
  • Dissabte, 4 d’agost, 22.00 h. Josep Maria Colom. Amb el segon concert, també el dissabte dia 4 a les 22.00 h rebem la visita de Josep Maria Colom, un dels pianistes més reconeguts de la seva generació, amb un programa centrat en dos autors fonamentals en la història de l’instrument: Debussy -del qual es commemora el 100 aniversari de la seva mort- i Chopin, amb la interpretació de la seva segona sonata.
  •  
  • Diumenge, 5 d’agost, 22.00 h. Anna Moliner i Jordi Domènech. En el seu tercer concert, ‘La Pedra Parla’ canvia completament d’ambient amb un concert especialment pensat pel festival amb la meravellosa actriu i excel·lent soprano Anna Moliner, acompanyada per Jordi Domènech al piano i amb un programa desenfadat que evoluciona des de la música de Mozart fins al musical de Broadway.
 
Nou espai museogràfic
El públic que assisteixi al concert també pot aprofitar l’avinentesa per fer una visita guiada el diumenge dia 5 al Monestir. Durant la visita podran descobrir el nou espai museogràfic “Santa Maria de Vallbona; el monaquisme femení” que explica, amb la veu i la mirada femenina de la comunitat de monges, els fonaments espirituals del monaquisme cistercenc i la història del monestir de Vallbona que va començar a finals del segle XII. Un monestir de dones cultes, on es treballava. Alhora, explica i exposa per primera vegada al públic el gran tresor del monestir: la Farmàcia i la seva col·lecció d’atuells, considerada la millor d’època moderna que es conserva a Catalunya.

Les entrades i abonament al cicle es pot adquirir en línia a www.codetickets.com.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article