Tàrrega incorpora al seu fons museístic un retaule del pintor gòtic Ramon de Mur

Crònica Local

Han presentat avui el retaule i les noves rutes l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; el vicepresident 1r del Consell Comarcal de l’Urgell, Joan Eroles; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el director dels museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa; i el director t
Han presentat avui el retaule i les noves rutes l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; el vicepresident 1r del Consell Comarcal de l’Urgell, Joan Eroles; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el director dels museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa; i el director t | Ajuntament de Tàrrega
Tàrrega ha incorporat al seu fons museístic un compartiment de retaule del segle XV atribuït al pintor gòtic Ramon de Mur. La peça fou adquirida a un antiquari per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que també s’encarregà d’efectuar la restauració. Finalitzat aquest procés, l’obra se cedeix ara de forma permanent al Museu Comarcal de l’Urgell, equipament de titularitat municipal. L’artista Ramon de Mur desenvolupà el seu treball a la vila medieval de Tàrrega i, per això, la seva figura és considerada com un exponent representatiu de la història i l’art de la comarca. El retaule és de fusta, fa 118 x 71 centímetres, i mostra una representació policromada de cos sencer de Sant Antoni Abat, que apareix com un ancià amb llarga barba blanca. El sant apareix trepitjant una figura demoníaca que simbolitza el mal. L’entorn natural que emmarca la representació al·ludeix a la vida eremítica del personatge.

El Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega no conservava fins ara cap obra del pintor ni cap exemple de pintura gòtica. Aquesta cessió, per tant, omple un buit important en la col·lecció d’art medieval del museu targarí. El tresor s’exhibirà de forma permanent dins la sala “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348”. Ramon de Mur és un dels mestres més emblemàtics del gòtic internacional de la Catalunya Nova. Va néixer cap a 1380 a Tarragona, on tenia casa el seu pare. En un moment donat el pintor es va instal·lar a Tàrrega, ciutat on apareix documentat des del 1412 i fins el 1435. Tot indica que la majoria de treballs els va satisfer des del seu obrador targarí. Val a dir que es desconeix l’església de procedència del retaule cedit, tal i com passa amb la major part d’obres de pintura gòtica hispana.

L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha expressat l’agraïment a la Generalitat de Catalunya per haver dipositat aquesta obra a la ciutat “reforçant així de forma molt significativa l’atractiu museístic del territori”.


Presentació pública avui
El retaule es presentarà públicament aquest divendres 18 de maig a la Casa Consistorial (8 vespre) amb la participació del conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco. També hi intervindrà via telemàtica el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig. L’acte forma part del cicle d’activitats El Museu al Carrer: la festa del patrimoni de Tàrrega. És una iniciativa del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega per a commemorar el Dia Internacional dels Museus. Visites guiades; tallers d’arqueologia i pintura medieval; o maridatge de vins són algunes de les propostes que s’oferiran del 17 al 20 de maig. No faltarà un apartat musical amb concerts de Blues By Chance i alumnes de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega a més d’una ballada de swing amb SomSwingTRRG.

Noves rutes
Mitjançant aquesta iniciativa l’Ajuntament de Tàrrega vol posar en valor el patrimoni històric i cultural de la ciutat. Amb aquest mateix objectiu, la Regidoria de Cultura uneix esforços amb el Consell Comarcal de l’Urgell en l’edició d’uns nous fulletons sobre 6 rutes del patrimoni cultural local. Són: Ruta al Call Jueu; Ruta del Modernisme; Ruta Industrial; Ruta del Pou del Gel i Adoberia; La Parròquia; i El Parc de Sant Eloi. Aquests nous itineraris es completaran en el futur amb la senyalització en forma de plafons instal·lats en monuments històrics. A més, també es preveu posar en funcionament una pàgina web que detallarà els indrets que recorreran les noves guies. Les publicacions també compten amb el suport de la Parròquia de Tàrrega i l’Associació dels Amics de l’Arbre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article