El silenci serà l'eix central d'un Embarrat amb més accent local que mai

Crònica Local

Van presentar l’Embarrat 2018 l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; els codirectors del certamen, Natàlia Lloreta i Jesús Vilamajó; i el director del Museu Trepat, Jaume Espinagosa
Van presentar l’Embarrat 2018 l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; els codirectors del certamen, Natàlia Lloreta i Jesús Vilamajó; i el director del Museu Trepat, Jaume Espinagosa | Ajuntament de Tàrrega
Tàrrega celebrarà el cap de setmana del 25, 26 i 27 de maig la 5a edició de l’Embarrat – Festival de Creació Contemporània. El Museu Trepat de la capital de l’Urgell exhibirà una vintena de treballs d’artistes emergents dins l’exposició central anomenada “La Gran Màquina V”. El videoart, la fotografia, el disseny o el còmic són algunes de les disciplines artístiques que hi participaran, sempre des d’un prisma radical i d’avantguarda. La convocatòria prèvia va rebre un total de 235 propostes, de les quals se n’ha seleccionat 22. L’Embarrat 2018 presenta com a eix temàtic el concepte del silenci des d’un doble vessant: “el silenci introspectiu de recerca personal i el silenci imposat per la repressió”, segons ha puntualitzat Jesús Vilamajó, codirector de l’Embarrat. Els autors seleccionats procedeixen de les comarques de Lleida, Tarragona i Barcelona; punts de l’Estat com Madrid, Sevilla o Gijón; i d’Itàlia, Alemanya, Portugal, Costa Rica o Perú en l’apartat internacional. Val a dir que el crític d’art Frederic Montornés comparteix enguany la tasca del comissariat de “La Gran Màquina V” al costat de Jesús Vilamajó.


Novetats a la Nau 18
La Nau 18 del Museu Trepat, rehabilitada l’any 2016, acollirà com a novetat la mostra Petits silencis a càrrec dels alumnes de 3r de primària de l’Escola Pia de Tàrrega. Consta de 7 peces elaborades a partir de diferents formats i tècniques responent al concepte de silenci que els infants han treballat a les aules. A més, aquests joves autors inauguraran el festival el divendres 25 de maig, a 2/4 de 8 de la tarda, amb l’acció “L’arbre Fènix dels petits silencis”. La Nau 18 també serà escenari del projecte Silencis que ho diuen tot, exposició reivindicativa de fotografies d’una vintena de periodistes i comunicadors locals, entre els quals figura la directora de Nova Tàrrega, Lourdes Cardona. Completarà l’espai la proposta Herencias de la targarina Candela Llop. “La Nau 18 es convertirà així en un pavelló que concentrarà propostes sorgides de la societat targarina”, ha afirmat Natàlia Lloreta, codirectora del festival.

En el decurs de la presentació celebrada ahir dimecres, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha manifestat que l’Embarrat ja és una cita consolidada entre el públic que busca noves sensacions en el món de l’art i que, per tant, ja és un referent dins aquest àmbit. També ha posat en valor el fet que arribi a una àmplia franja de públic.

En aquest sentit, es repetirà per segon any consecutiu Lo Petit Embarrat, una aposta per la creativitat de petits i joves. Així, aquesta parcel·la del programa inclourà una escape-room del silenci; un taller de frottage (tècnica de calc creatiu); confecció de mandales; el joc de construcció lliure “La Gran Molècula”; i la col·laboració del col·lectiu targarí Crazy Hands.


Activitats paral·leles amb música, arts escèniques i gastronomia
Paral·lelament, l’Embarrat oferirà una àmplia programació d’accions, música electrònica i arts escèniques experimentals. El divendres 25 tindrà lloc l’espectacle de dansa “Llac” a càrrec d’Ensemble Topogràfic. El dissabte 26 la formació manresana Puput presentarà el seu darrer treball musical, “Purga”. El diumenge 27 actuarà el col·lectiu d’acció sonora Seward. Pel que fa a l’apartat gastronòmic, a més de "food-trucks", se celebrarà el dissabte 26 un “dispositiu paella-ritual” que convertirà el fet de cuinar en una performance participativa amenitzada amb les cançons de Blues by Chance.

L’Embarrat col·labora per segon any consecutiu amb FiraTàrrega acollint l’assaig obert de la companyia Emilia Gargot. El col·lectiu oferirà un espectacle inspirat en l’obra “La terra de molts noms” de l’artista txec Josef Čapek. L’espectacle, “ZH O 36 MILIONS D'ANYS A 120 KM/H”, tindrà lloc el divendres 25 a les 10 de la nit. L’Embarrat 2018 és organitzat per la Regidoria de Cultura, el Museu Trepat, la Diputació de Lleida – IEI i el Centre d’Art La Panera.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article