Plou 10 cops més del que és habitual a Tàrrega de gener fins a mitjans d'abril

Crònica Local

Una mà acarona la pluja
Una mà acarona la pluja
LOURDES CARDONA
Des de l'1 de gener fins al 14 d'abril a la ciutat de Tàrrega ha plogut deu vegades més del que és habitual en aquests mesos de l'any. Segons dades facilitades per Salvador Cos, col·laborador del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), durant aquest període s'han recollit 216 litres per metre quadrat a l'estació de La Ravaleta, quan la quantitat habitual ronda els 20 litres per metre quadrat. 

Per trobar un altre any amb uns primers quatre mesos tan generosos en precipitacions com enguany caldria retrocedir fins al 2010, quan segons els registres del meteoròleg de "Nova Tàrrega", es van acumular 202 litres per metre quadrat (en aquell any va destacar el mes de gener amb 87,6 litres d'aigua).

Es dóna la circumstància, a més, que una tercera part de l'aigua que ha caigut a la capital de l'Urgell en el que portem d'any ho va fer la setmana del 6 al 13 d'abril, quan a l'estació meteorològica que gestiona Cos, que recull dades des de l'any 1986, es van superar els 70 litres per metre quadrat. El dia més plujós va ser l'11 d'abril amb més de 35 litres per metre quadrat. Una quantitat similar d'aigua és la que es va acumular el passat 24 de març (36,5 litres). 

De fet, tot el mes va ser generós en precipitacions. El passat mes de març es van acumular fins a 67,9 litres d'aigua, la meitat dels quals van caure justament el dia 24, tot i que el pluviòmetre de La Ravaleta va tenir activitat fins a 14 ocasions més (la resta de dies va acumular quantitats menors, que oscil·len entre els 0,1 i els 4,7 litres per metre quadrat).

Un hivern molt plujós
El mes passat, la meteorologia també va ser notícia ja que la primavera va arribar amb una nevada que va deixar un centímetre de neu a la ciutat de Tàrrega, que més enllà de l'anècdota no va causar complicacions. Aquesta nevada de primavera arribava setmanes més tard de la registrada el passat 28 de febrer en el marc d'un extens episodi de nevades que va posar en alerta tot Catalunya durant 48 hores. En aquesta ocasió a la capital de l'Urgell van caure 5 centímetres de neu mentre que al nord de la comarca aquesta xifra es va multiplicar per 3. Aquell dia a Tàrrega es van acumular 15,3 litres d'aigua.

Segons ha explicat Salvador Cos, "durant els mesos de gener i febrer a les nostres contrades acostumen a caure, si hi arribem, 5 litres per metre quadrat i, si hi sumen les pluges que s'acostumen a registrar durant el mes de març, arribem als 20 litres". Aquestes xifres, però, res tenen a veure amb les d'aquest 2018. Entre els dos primers mesos de l'any es van superar els 77 litres per metre quadrat (una xifra 15 vegades superior a l'habitual) i, si hi afegim els registres del mes de març, tenim que de gener a març van caure 145 litres (set cops més). 

Comentaris

Xavier
5.

No Domino el tema, però m’ha estranyat llegir que la mitjana de precipitació en tres mesos i mig és de 20 litres. No és que a l’Urgell hi plogui gaire, però tampoc és el Sàhara...

Lourdes Cardona
4.

#3 Caram! Veig que domines el tema. Ho tindrem en compte si necessitem ajuda d'ara en endavant, si et sembla bé és clar. Moltes gràcies per les dades que adjuntes en el teu comentari, inclouen dades anteriors a les disponibles fins ara.

Lourdes Cardona
2.

#1 Xavier, és la xifra que ens ha facilitat Salvador Cos extreta del promig de precipitacions acumulat a la ciutat durant els mesos en qüestió d'ençà que ell recull dades a La Ravaleta.

Xavier
1.

La dada de la precipitació 'habitual' no és correcta. 20 litres en tres mesos i mig de mitjana?

Comenta aquest article