Segona fase d'excavacions arqueològiques al castell de Tàrrega

Crònica Local

L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha visitat avui els treballs acompanyada dels regidors de Cultura i Urbanisme, Raül Palacios i Martí Pijuan respectivament, junt amb el director dels Museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa; el director tècnic del Museu Comarca
L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha visitat avui els treballs acompanyada dels regidors de Cultura i Urbanisme, Raül Palacios i Martí Pijuan respectivament, junt amb el director dels Museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa; el director tècnic del Museu Comarca | Ajuntament de Tàrrega
L’Ajuntament de Tàrrega ha iniciat una nova campanya d’excavacions arqueològiques al castell medieval de Tàrrega. Es tracta de la segona fase que dóna continuïtat als treballs realitzats al vessant sud de la fortificació l’any 2014. Llavors s’aconseguí delimitar l’antic perímetre del castell amb la descoberta d’estructures d’un mur de tancament anterior al segle XV. L’actuació iniciada ara vol comprovar si les restes d’altres estructures poden correspondre a tancaments de fases més antigues. “El castell de Tàrrega era més gran del que ens pensàvem”, apunta Oriol Saula, director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega, ens que coordina les excavacions juntament amb la Regidoria de Cultura. En el decurs de la campanya també se cercarà un possible sitjar vinculat al castell a més de datar altres estructures més modernes existents al vessant sud.
 
La intervenció, adjudicada a l’empresa Iltirta, es du a terme en una superfície de 1.820 metres quadrats on la posada al descobert dels vestigis pot esdevenir significativa per definir com era la fortificació en època medieval. L’actual campanya d’excavacions té un pressupost de 35.000 euros, aportats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Les tasques serviran alhora per consolidar el conjunt arquitectònic del castell en el vessant sud, tal i com ja s’efectuà l’any 2014. En aquell moment s’aixecà un mur de pedra vista de 16 metres lineals amb l’objectiu de reforçar el talús.
 
Es posa fil a l’agulla al pla director
L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha visitat avui els treballs acompanyada dels regidors de Cultura i Urbanisme, Raül Palacios i Martí Pijuan respectivament. La primera edil ha destacat que el consistori treballa en la redacció d’un pla director d’usos de la zona del castell, document previ per integrar el monument al teixit urbà. Això suposaria habilitar un espai de passeig i un mirador al redós de la fortificació.
 
En l’anterior campanya arqueològica es localitzaren també tres sitges exteriors amb fragments ceràmics d’època ibèrica, demostrant que el turó fou habitat abans de la primera fortificació sarraïna. En els darrers anys el consistori targarí també ha procedit a conservar les estructures més destacades a l’interior del castell. Considerat l'origen de la vila medieval targarina, l’actual planta del castell ocupa 1.300 m2 de superfície i és un bé cultural d'interès nacional segons la Llei del Patrimoni Cultural Català del 1993. Es troba inclòs dins la Carta Arqueològica de l’Urgell i és propietat de l’Ajuntament de Tàrrega des del 1984.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article