Seguiment desigual de la vaga general del 8N a Tàrrega

Crònica Local

Un comerç amb la persiana abaixada al costat d'un altre que va decidir obrir
Un comerç amb la persiana abaixada al costat d'un altre que va decidir obrir | Lourdes Cardona
LOURDES CARDONA
El seguiment de la vaga general convocada pel sindicat minoritari Intersindical-CSC d'ahir a la ciutat de Tàrrega fou molt desigual a diferència de l'aturada de país convocada el passat 3 d'octubre, quan el seguiment fou massiu. En aquesta ocasió es va poder veure de tot, comerços amb les persianes abaixades amb cartells en suport dels motius de la protesta i d'altres que van obrir amb normalitat. A diferència de fa un mes, les grans superfícies comercials de la ciutat van treballar (excepte el supermercat Bonpreu que va secundar la vaga).

De fet, l'associació de comerciants de la ciutat, Foment Targarí, havia enviat una nota als seus associats informant que no s'afegia a l'aturada argumentant que no responia a cap conflicte entre empreses i treballadors i afegia que "no estem d'acord en el fet s'instrumentalitzi el concepte de vaga general per motius aliens als laborals". Malgrat compartir el malestar social que ha generat la situació política catalana defensava que "hi ha altres vies de mobilització que no perjudiquin més l'economia, el petit comerç, el teixit empresarial i l'ocupació". Aquesta mesura va generar nombroses crítiques per a Foment a les xarxes socials.

Segons dades publicades pel diari Segre, a diferència d’altres comarques, a l’Urgell van ser bastants els comerços que van decidir no secundar la vaga. Van obrir un 70% dels comerços, la majoria dels quals eren grans superfícies i franquícies, mentre que només un 30% van secundar la vaga.

Amb tot, la jornada d'ahir va resultar diferent a la d'un dia feiner normal a la ciutat: costava menys aparcar que altres dies, hi havia menys gent pels carrers, es veia famílies senceres passejar... I és que el sector educatiu va ser el més afectat per la vaga a Lleida, excepte els centres concertats. Els instituts van ser els que més la van seguir, ja que tant part dels professors com dels alumnes s’hi van afegir. Als dos instituts de Tàrrega, només van anar-hi 35 alumnes i 15 professors. A Primària, on els alumnes no poden fer vaga, moltes famílies van optar per no portar-los al col·legi en previsió de l’aturada. A tall d'exemple, a l’escola Maria-Mercè Marçal de Tàrrega, només van anar-hi 10 alumnes.

Mobilitzacions del CDR
Alhora, desenes de persones van acudir als diferents actes organitzats pel CDR Tàrrega al llarg de tota la jornada. La primera convocatòria era de matinada, per tallar l'autovia A2 a Fonolleres, en què hi van participar una setantena de vehicles provinents de la ciutat. A mig matí, es van organitzar tallers a la plaça de les Nacions Sense Estat per confeccionar llaços grocs en suport a l'allibertament dels Jordis i els consellers empresonats i pancartes demanant-ne el seu alliberament que es lluïrien a la concentració convocada a la tarda a la plaça Major. Havent dinat, es va citar la gent a la rotonda del Càmping Municipal per tal de pintar un mural demanant l'allibertament dels presos polítics abans de desplaçar-se a la concentració davant de l'Ajuntament, que va tornar a omplir de gom a gom la plaça.

Opinió dels ciutadans
Entre la ciutadania hi havia opinions de tota mena. Des dels que donaven plenament suport a l'aturada i les raons que la motivaven als que hi estavem completament en contra passant pels que respectaven ambdues posicions. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article